7 Slimme Tips Om Slimmer Te Werken!
Het fenomeen hard werken geniet een uitstekende reputatie. Meestal associëren we één en ander met doorzettingsvermogen en een winnaarsmentaliteit. Daarbij zijn de adagia ‘Arbeid Adelt’ en ‘Luiheid is des Duivels Oorkussen’ bij de generatie babyboomers (en wellicht daardoor ook bij hun kinderen) meer dan welbekend!
Hoewel uit bovenstaande best wel een kern van waarheid te destilleren valt, kan ik je aan de hand van mijn kwart eeuw aan ervaring zonder omwegen vertellen dat keihard werken regelmatig leidt tot keiharde klachten. Klachten variërend van oververmoeidheid tot en met zware burn-outs aan toe.
Wetenschappelijk onderzoek aan de Stanford University en andere vooraanstaande universiteiten heeft uitgewezen dat het aantal werkuren helemaal niet synchroon loopt met de mate van onze productiviteit.
Na een uur of 50 werken per week is het vaak gedaan met de effectiviteit van je werkzaamheden, of anders gezegd je arbeidsoutput. De uren die je ‘overwerkt’ blijken dan niet erg veel meerwaarde op te leveren.
En dat moet je niet willen, toch?
Vandaar deze PowerBlog. Om je uitkomst te bieden.
Wie Niet Hard Wil Werken Moet Slim Werken. 😉
1. Zoek Uit Waar Je Je Tijd Aan Besteed.
Zoek uit waar je je tijd aan besteed. Maak een lijst. Denk hierbij aan zaken als:
– Je toilet maken inclusief garderobebeheer etcetera
– Telefoongesprekken
– E-mailbehandeling
– Social Media gebruik
– Vergaderingen
– Reistijd
– Vul … maar in
Ga voor jezelf in detail na of bovenstaande en/of andere punten op jouw lijst ten dienste staan van jouw doelen. Is dit het geval? vraag je dan af of en hoe je er minder tijd aan kwijt zou willlen zijn.
2. Ga Nu Serieus Aan De Slag
Ga nu serieus aan de slag. Welnee, niet met hard werken. Ben jij betoeterd. ;- )
Integendeel. Stóp juist met dat harde werken aan allerlei zaken die je doelen helemaal niet blijken te dienen, maar er wel voor zorgen dat je veel uren draait, oftewel, die verrekte activiteiten die je continu aan je bureau gekluisterd houden.
Het draait namelijk helemaal niet om het aantal uren dat je druk bezig bent. Het gaat om het bereiken van je gestelde doelen, het behalen van resultaten. Is dit niet het geval, dan is er gewoonweg sprake van ‘doen-om-het-doen’. En dat is zo onvergeeflijk zonde van je tijd. Tijd die je liever in andere belangrijke en/of interessante zaken had kunnen steken.
Aan de andere kant; wanneer je het idee hebt ergens (te) veel tijd in te hebben gestoken, zou je dit voor jezelf prima kunnen rechtvaardigen, als je je in ieder geval maar zoveel mogelijk bezig hebt gehouden met de volgende stap in je te bereiken doel!
Besef vooral dat al dat (harde) werken meestal niets meer of minder is dan een intensieve bezigheidstherapie en zorg er zo snel mogelijk voor dat je in aanloop naar je volgende activiteit duidelijke(re) doelen gaat stellen.
Bezint voortaan eer ge begint en besteed je tijd dus liever aan het bepalen van je beoogde resultaten. Ga daarbij zo nauwgezet mogelijk na welke activiteiten je gaan helpen om je goals te bereiken. En houd je er dan ook strikt aan!
Overigens, dankzij de wet van Pareto, die we in ons boek 12 Gouden Loopbaan Geheimen verder hebben uitgediept, zal het je gemakkelijker af gaan.
Denk hierbij onder meer aan de volgende zaken:
- Ga voor 80% met je doelgerichte activiteiten aan de slag. Focus, stick to it!
- Gebruik de overige 20% voor de activiteiten die niet direct ten dienste staan van je doel en geniet ervan. 😉
Wil je uitvinden wat in jouw situatie de betere doelen zijn? Verdiep je daar dan in met behulp van 4 AanZet Loopbaan PowerTests Uitgelicht.
Die 80% gaat voor je werken, serieus. Ga er minstens 30 dagen mee aan de slag en ervaar het verschil. Maar let wel: ga ondertussen niet te vaak slim proberen te opereren door te ‘multitasken’. Dat mag op het eerste gezicht rete efficiënt lijken – en dat kan op de koop toe nog waar zijn ook – efficiënt werken en effectief werken zijn echter 2 verschillende takken van sport. In het geval van slim werken – en dat wil je – draait het om de effectiviteit.
Het verschil tussen beiden? Efficiënt werken zegt iets over hoe je iets uitvoert. Effectief werken zegt iets over het resultaat van je werk en niets over de manier waarop je dit doet.
Multitasken speelt zich overigens helemaal niet tegelijkertijd af in je brein, maar verloopt 1-voor-1, razendsnel weliswaar en is juist daardoor – vaak zonder dat je er erg in hebt – zwaar vermoeiend. Je krijgt gewoonweg veel teveel prikkels binnen.
Onthoud dus voor eens en altijd: je kunt je nooit op meerdere taken tegelijkertijd richten en dan beweren dat je gefocust bent. Bepaalde activiteiten zijn op zich wel te doen, wanneer je er waanzinnig geroutineerd in bent, bijvoorbeeld wandelen en tegelijkertijd naar muziek luisteren, maar verder liever niet – eigengerijd – je tóch stiekem met 2 of zelfs meer activiteiten simultaan bezig houden.
Multitasken is in feite zo’n beetje het omgekeerde van focussen. Net zoals je niet tegelijkertijd blij en chagrijnig kunt zijn. En focus is het toverwoord tijdens jouw transitie van ‘harde werker’ naar ‘slimme’, Onweerstaanbare Professional!
3. Handel Op Basis Van 2 Tijdsoorten.
Handel op basis van 2 tijdsoorten. Maak voortaan slechts onderscheid tussen 2 vormen van tijd:
1. Alle tijd
2. Prioriteit
Advies: kies uit bovenstaande voor nummer 2. 😉
Een ludieke techniek om te bepalen wat prioriteit heeft is:
- Moet Ik Dit Nu Doen?
- Moet Ik Dit Nu Doen?
- Moet Ik Dit Nu Doen?
- Moet Ik Dit Nu Doen?
- Moet Ik Dit Nu Doen?
Kortom, maak een afweging tussen thema’s als: ‘Is het urgent?’ ‘Is het belangrijk? Of : ‘Is het zowel urgent als belangrijk?’
Experimenteer hier mee naar hartelust. Voor mijzelf werkt deze tip echt meer dan uitstekend! Ga je hier bewust mee om? Dan kun je sneller knopen doorhakken en word je veel effectiever, alles verloopt bijna als vanzelf.
Om je focus te behouden kun je het beste als volgt te werk gaan: geef jezelf een tijdslimiet om je prioriteiten te verwezenlijken: werk met deadlines. Deadlines zorgen ervoor dat je je focus behoudt en geen tijd zult willen steken in bijzaken. Zonder deadlines geef je eerder toe aan die neiging, want je hebt gevoelsmatig toch ‘tijd zat’ waarna je om de hete brij heen kunt draaien en het welbekende uitstelgedrag gaat vertonen.
Cut the crap en hou jezelf niet langer voor de gek.
4. Selecteer je Acties.
Selecteer welke activiteiten je op één dag wil doen en zorg ervoor dat het realistisch is. Maak keuzes. In concreto: zorg voor een gezonde balans tussen voldoende uitdaging en háálbaarheid van een taak.
In plaats van oneindige to-do lijsten is het vanaf nu zaak om shortlists bij te houden waarop maximaal 5 taken staan, bij voorkeur in bulletvorm.
Ik herhaal: maximaal 5 taken per dag!
Selecteer dus slechts enkele taken, 3 of 4 taken is dus ook prima! Werk vervolgens zo geconcentreerd mogelijk aan één taak tegelijk en zet je smartphonegeluid gewoonweg uit! Te ‘Cold Turkey’? Vooruit, zet ‘m dan maar op stil.
Zorg er binnen het kader van de maximaal 5 taken per dag wél voor dat je ook aandacht besteedt aan 1 minder belangrijke of minder urgente taak. Werk daar ook aan, dus bijvoorbeeld iets dat je pas op de iets langere termijn geklaard hoeft te hebben. Doe je dat niet? Dan komen dergelijke taken pas aan de orde tegen de tijd dat ze wél urgent zijn geworden en dan levert dat in de regel een bron van negatieve stress op: je krijgt domweg te maken met een te korte aanlooptijd ten opzichte van je deadline!
Ik herinner me als de dag van gisteren bepaalde momenten uit mijn studententijd, waarin ik mezelf gedwongen zag één of soms zelfs meerdere nachten door te halen, omdat ‘studeren’ in mijn vocabulaire stond voor ‘maar nu even niet’, dus ‘linksom of rechtsom’ bezig zijn met alles behalve studeren, zaken van lager allooi dus. 🙁
In feite was dat gewoonweg hard werken, maar niet aan het ‘beoogde’ doel. 😉 Uiteraard kwam ik er op den duur – vanwege de beruchte tentamenweken – écht niet meer onderuit… Enfin, een bekend fenomeen, ook bij sommige studiemaatjes van weleer. (En bij jou?…) 😉
Grote hoeveelheden tekst
Om in de sfeer van bovenstaande te blijven: bestaat een belangrijke taak uit het verwerken van grote hoeveelheden tekst? Verlies jezelf daar dan vooral niet in. Maak een samenvatting per tekstonderdeel/alinea in bulletvorm.
Het belangrijkste staat meestal aan het begin en/of aan het eind van een alinea. Heb je te maken met meerdere hoeveelheden tekst? Dan adviseer ik je te gaan ‘mind-mappen’. Binnenkort leg ik je uit hoe je een effectieve mindmap samenstelt. Maak er een begin mee en ga er minimaal ‘ns 30 dagen mee aan de slag. Je zult merken dat je aan je nieuwe aanpak gewend raakt!
5. Werk In Blokken.
Werk in blokken. Beschouw zowel de genoemde 80% als de overige 20% als 2 blokken. Verdeel beide blokken in kleinere blokken (tijdsbestekken) en ga ervoor.
Tijdens een kleiner blok werk je aan 1 activiteit en zorg je ervoor dat je je niet laat afleiden door andere zaken. Omdat je bewust aan dit blokje bezig bent is kun je taken die buiten dit kleinere blok vallen ook een stuk gemakkelijker onderscheiden en op dat moment parkeren, waarna je deze elders onder kunt brengen. Hoe meer je dit doet, hoe gemakkelijker het je af zal gaan.
Nog een gouden tip: start telkens met de lastige taken die nu eenmaal gedaan moeten worden, dan heb je die alvast achter de rug zodat je je daarna met de leukere zaken bezig kunt houden.
Maak er een gewoonte van en je wilt nooit meer terug naar je oude routines!
6. Hou Bij Wat Je Al Gedaan Hebt.
Hou bij wat je gedaan hebt! Veel van ons staan er niet bij stil wat er allemaal afgehandeld is. Dat komt omdat we de neiging hebben gedane zaken te ‘deleten’en te vergeten. Wanneer je besluit dit juist wél te gaan doen, ga je merken dat je simpelweg kunt vaststellen wat je tot nu toe gerealiseerd hebt in de route naar je einddoel. Je zult merken dat dit veel meer voldoening en zelfwaardering oplevert dan wanneer je alleen maar gefixeerd bent op wat er allemaal nog moet gebeuren. Zeker wanneer je gedane zaken die goed zijn afgerond gaat vieren door jezelf te belonen. Dat kan bijvoorbeeld een gezellig diner voor 2 zijn, een leuk uitje in combinatie met bioscoopbezoek of whatever you like!
Inspiratie nodig om het weekend te vieren? 6-manieren-om-echt-te-genieten-van-je-weekend/
Hou dus liefst dagelijks bij wat je hebt voltooid of waar je verder aan hebt gewerkt. Je maakt zo veel concreter waar je mee bezig bent en meetbaar in hoeverre je ‘en route’ bent, waardoor je motivatie en gerichte focus gewaarborgd blijft. En onthoud: de reis is vaak interessanter dan de bestemming!
Bovendien ga je je lekkerder voelen en de juiste mindset is de belangrijkste basis om er maximaal uit te halen wat er bij jou inzit!
7. Creëer vaste gewoonten.
Creëer vaste gewoonten. Onze hersenen zijn dol op routine. Wanneer je zaken meerdere keren herhaald hebt, gaat het al snel als vanzelf, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd. Dus zorg er op die manier voor dat je geroutineerd wordt of blijft.
Begin je met iets nieuws? Ga er dan 30 dagen mee aan de slag. Vanaf dat moment is je brein eraan gewend en stuurt je onderbewustzijn je acties meer en meer aan, totdat het een automatisme is geworden. Op die manier houd je meer energie over om andere (leuke) zaken op te pakken. Heerlijk toch?
Door het toepassen van bovenstaande 7 tips ben je voortaan in staat om ervoor te zorgen dat je ruim van tevoren kunt starten met je taken om ze tijdig af te kunnen ronden én gericht te zijn op je gestelde doelen. Suc6 ermee, of liever … Suc7 !
Kom In Actie & Ga Ervoor!
Combineer de kennis en kunde die wij je aanbieden met klinkklaar resultaat. Zet woorden om in daden, alles draait om actie. Fietsen heb je vast en zeker ook niet geleerd door er alleen maar over te lezen?
Hoe kom je nou écht in actie? Simpel, Meld je snel aan voor onze GRATIS Teams PowerWorkshop 3 SuccesPijlers. Meld je aan en mail even naar info@aanzetamsterdam.nl
Je ontvangt dan de datum, het tijdstip en een uitnodigingslinkje voor de PowerWorkshop. En je weet: Uitstel is afstel, meld je NU aan o.v.v. ‘3 SuccesPijlers’
Dus mail even naar: info@aanzetamsterdam.nl
Ben je in actie gekomen? Geweldig! In no time verander je in een Onweerstaanbare Professional!
Op Jouw Onweerstaanbare Succes!